De ceremonie

Jullie kunnen de ceremonie zo persoonlijk maken als jullie zelf willen. Je kunt ouders of grootouders tijdens jullie huwelijksvoltrekking een rol geven door hen de trouwakte voor te laten lezen. Hoe mooi is het om kinderen extra te betrekken bij de ceremonie. Ze kunnen een gedichtje voorlezen, de ringen overhandigen, een handtekening zetten op een speciale kinderakte. Ze kunnen zelfs helpen bij het jawoord.

Ik vind het fijn om samen met jullie de trouwlocatie te bezoeken. Ook vraag ik altijd of ik contact mag opnemen met jullie getuigen of met andere personen die dicht bij jullie staan.

Soms zijn de getuigen een beetje huiverig en geven zij aan dat ze het moeilijk vinden iets over het bruidspaar op papier te zetten. Ik moedig ze dan aan met wat voorbeelden en ontvang dan meestal een A4-tje of langer vol met mooie woorden, typeringen, anekdotes en gelukwensen.

Misschien willen jullie stilstaan bij dierbare overledenen? Dit kan op verschillende manieren: een kaars aansteken, een foto neerzetten, bloemen kiezen waar de dierbare van hield.
Als de dierbare een ouder is kan zijn of haar naam genoemd door het voorlezen van de trouwakte.

Ook vraag ik jullie of jullie iets tegen elkaar willen zeggen tijdens de ceremonie. Vaak vindt men het jawoord en het in de belangstelling staan al spannend genoeg. Toch heb ik het al een paar keer mogen meemaken dat een bruidspaar zelf hun geloftes uitsprak. Een ontroerend moment, waarbij de tissues rijkelijk worden rondgedeeld.