Mei, de trouwmaand

Mei 2015 was voor mij de trouwmaand. Zeven huwelijken heb ik afgelopen maand voltrokken. Een als zelfstandig trouwambtenaar, 3 voor de gemeente Zeevang en 3 voor de gemeente Edam-Volendam.

In januari van dit jaar bezocht ik een trouwevent in het AZ stadion. Ik ontmoette daar een trouwambtenaar uit Friesland, die als ondernemer op de beurs stond.
We raakten aan de praat en wisselden contactgegevens uit. Begin april kwam er een berichtje van haar: of ik in de gelegenheid was om op 1 mei een ceremonieel huwelijk te voltrekken. Door een misverstand tussen haar en het bruidspaar had zij al een andere afspraak staan en het bruidspaar had daardoor, 4 weken voor de grote dag, geen zelfstandige BABS.

Op eerste Paasdag heb ik aanstaande bruid en bruidegom bij mij thuis uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Het klikte en de week daarop ben ik bij hen thuis geweest in Heerhugowaard. Na de nodige informatie van hen verzameld te hebben kwam 1 mei in zicht. Ik meldde mij, net als alle daggasten, op de afgesproken verzamelplek: een parkeerplaats in Groet. Daar werd het hele gezelschap, inclusief bruid en bruidegom en 20 klapstoeltjes en koelboxen met champagne, in de Zonnetrein gehesen. We reden door de Schoorlse Duinen waarbij de eigenaar en chauffeur van het treintje regelmatig stopte om ons te trakteren op informatie over het prachtige duingebied.
boom in schoorl

S&W waren echte buitenmensen en hadden er daarom voor gekozen zich onder een schitterende boom ceremonieel aan elkaar te verbinden. Het wettelijk huwelijk had die ochtend al ergens anders plaatsgevonden, in spijkerbroek en sweatshirt. Daar onder die boom stonden ze dan: hij in een prachtig zwart pak, voor de gelegenheid had hij zijn haar een stuk korter laten knippen, waardoor zijn mooie krullen goed uitkwamen. Pure liefde vond ik dat: want dat was een van de uiterlijke kenmerken van hem waarvoor zij viel en ze hoopte zo dat hij zijn haar weer eens los zou dragen en niet in een staartje (al hoewel dat haar idee was).

Het bruidje had een zomerse, lange, straks langs het lijf vallende witte trouwjurk aan. Ze moest alleen zo bibberen, deels van de kou en deels van de zenuwen, dat ze de hele ceremonie een roze gebreide stola om had geslagen. Na de ceremonie dronk ik natuurlijk een glaasje Jip & Janneke champagne mee, waarna ik weer keurig werd afgezet bij mijn auto.

Op 13 mei trouwde ik F&J in het kinderboekenmuseum het Schooltje van Dik Trom in Etersheim, na afloop werd ik mee gevraagd naar De Breek in Etersheim voor champagne en door de bruid zelfgemaakte bruidstaart. Ik heb eerst nog geholpen met het uitserveren van de taart en heb daarna als beloning genoten van een zalig stuk bruidstaart.

Uit het leven van

Vrijdag 15 mei 2015 om 15.15 uur, ja inderdaad de meest populaire trouwdatum en -tijd van dit jaar mocht ik H&R in Kwadijk om hun jawoord vragen. Bruidegom R was van plan om een persoonlijk woordje tot zijn aanstaande te richten, maar hij werd overmand door emoties en was dusdanig aangedaan dat het er niet van kwam.

Een week later op 22 mei had ik een buitenhuwelijk bij De Breek. Toen de bruidegom uit de auto stapte bleek er een manchetknoopje op half zeven te hangen. Naald en draad waren niet in de buurt, maar bode Wilma wel, zij wist het knoopje handig vast te maken. Met de molen op de achtergrond en met een dak van schapenwolkjes boven onze hoofden gaven M&J elkaar het jawoord.

Uitzicht kapschuur

Aan het eind van de maand was Edam mijn werkplek en tot mijn grote vreugde werkte ik daar telkens samen met bode Kees. Op vrijdag 29 mei had ik 2 huwelijksvoltrekkingen: D&H om 14.00 uur en E&M om 15.30 uur. Ik had bijna kunnen blijven slapen, want de volgende ochtend kwamen om 9.00 uur E&J aangereden in hun trouwauto: een Rolls Royce Phantom.

zandhartjes edam

Ik zoek bij al mijn huwelijken ook contact met de getuigen en/of ouders. Er werd vooral over de bruidegoms heel wat informatie gedeeld, dit tot grote hilariteit van de aanwezigen. Bruidegom H leek wel heel rustig en gesloten, maar geef hem een paar biertjes en hij krijgt praatjes voor tien. Bruidegom M werd geplaagd vanwege zijn hobby gamen en toen hij E ten huwelijk vroeg dacht zij dat het een grapje was en liep weg, M verbouwereerd en op één knie achterlatend. Bruidegom J wilde tijdens zijn eerste bijbaantje zijn gelkapsel niet verpesten en knipte daardoor de bovenkant uit het verplicht te dragen petje. Wat overbleef was een rand met een klep en een grote, open cirkel boven op zijn hoofd waardoor zijn met zorg gekapte haren keurig in model bleven zitten.

trouwganzen

Het was een hectische maand, want naast de huwelijken stond ik begin mei een dagje in bruidshuis Het Boudoir, halverwege mei een dag op de braderie met Trouw-Partners en organiseerden wij als Trouw-Partners op 31 mei een Trouw inspiratiedag bij De Breek. Vergeet daarbij niet het drukke gezins- en sociale leven en mijn deeltijdbaan als Rijksambtenaar.

Af en toe dacht ik niet te weten hoe ik al die ballen in de lucht moest houden, maar ik kijk met plezier en vol trots terug op deze drukke, liefdevolle maand.

 

Labels:, , , , , , ,