‘Music was my first love…

…and it will be my last‘, gelukkig heb ik dit nummer nog nooit tijdens een huwelijksvoltrekking voorbij horen komen. De taal van muziek is internationaal en geeft een mooie, persoonlijke toon aan een trouwceremonie. De een gaat voor de tekst en de ander voor het instrumentale gedeelte van een lied: van Racoon tot Rammstein, van Bob Dylan tot Disney en van Bob Marley tot Bette Midler, ze komen allemaal voorbij.

Live muziek is natuurlijk helemaal speciaal en dit heb ik al een paar keer mee mogen maken: een broer en vader van de bruid die zingen, een bruidegom die een zelf geschreven lied voor zijn bruid zingt en zichzelf daarbij begeleidt, een bekende tekstschrijver die op verzoek van een bruidegom een lied voor en over de bruid heeft geschreven en uitvoert.

Muziek tijdens jullie huwelijksceremonie kan worden gespeeld bij binnenkomst, wanneer je bijvoorbeeld wordt weggeven door je vader. Bij ‘Butterfly kisses’ van Bob Carlisle en de tekst: ‘Oh with all that I’ve done wrong, I must have done something right to deserve her love every morning and butterfly kisses’, maar ook bij: ‘Ik knipper mijn ogen en zie hoe haar hart nu voorgoed van een ander is uit ‘Dochters’ van Marco Borsato houd ik het zelfs niet droog.

Het is ook altijd prettig voor alle aanwezigen als er tijdens het ondertekenen van de akte een muziekje wordt gedraaid. De meeste mensen weten dan niet of ze wel of niet mogen praten. Iedereen is dan opgelucht als blijkt dat ze er niet als bevroren en muisstil bij hoeven te zitten.
Aan het einde van de bijeenkomst in de trouwzaal is het leuk om vast een voorzet te geven tot de sfeer van de rest van de dag. Met liedjes als ‘Get the party started’ en ‘Brand new day’ kan het dak eraf.

Een van mijn bruidsparen, een lief maar stoer stel, kwam aangereden op de motor met zijspan. Het gebrul van de motor werd overstemd door de inspirerende klanken van ‘High way to hell’. Dat is wat mij betreft nou humor.

Er zijn twee momenten met muziek tijdens de ceremonie die mij altijd bij zullen blijven. Een paar jaar geleden deed ik mee met een flashmob in de trouwzaal op het nummer ‘Marry you’ van Bruno Mars. Een nichtje van het bruidspaar begon te zingen en dansen en als een wave begonnen alle aanwezigen in de zaal één voor één mee te doen, ook de trouwambtenaar.

Vorige maand verbond ik een stel in de echt waarbij Kinderen voor Kinderen als een rode draad door hun beide levens liep. Met een aangepaste tekst op ‘Wakker met een wijsje’ kreeg ik alle aanwezigen in Het Oude Stadhuis van Edam aan het zingen.

Het liedje van mijn man en mij is: ‘Angels‘ van Robbie Williams. Ik ben benieuwd wat jullie liedje is. Ga er samen lekker een avondje voor zitten en kom je er niet uit, dan kan je altijd terug vallen op John Miles, je hoeft alleen de tekst een beetje aan te passen in:

‘Music was my first love, but you will be my last’.